100% geisoleerde peperzaden

Wij vinden het belangrijk dat jij als klant krijgt wat je bestelt. Daarom werken wij alleen met professionele telers die uitsluitend 100% geisoleerde zaden leveren. Dat betekent dat alle zaden worden geteeld onder de meeste geisoleerde omstandigheden. Uiteraard kan er altijd eens een keer een kruisbestuiving hebben plaats gevonden echter dat risico is nog geen 0.001% en mocht dat toch zijn voorgekomen dan vernemen wij dat graag en lossen dat op. Het belangrijkste voor ons is dat jij krijgt wat je koopt en daar staan wij voor.

Wat zijn geisoleerde zaden?

Feitelijk zijn dit zaden die komen van geisoleerde planten. Dit betekent dat de planten zijn beschermd tegen kruisbestuiving. De plant kan daardoor niet bestoven worden door andere planten en dus alleen zichzelf bestuiven. Omdat een Capsicum (peperplant) zelfbestuivend is, is zowel de mannelijke (stuifmeel) als het vrouwelijke (stamper) onderdeel van de bestuiving van dezelfde plant. Dit zorgt er dus voor dat de plant zowel de vrouwelijke als de mannelijke eigenschappen overdraagt aan de vruchten (de pepers). Wij praten daarom van een zuivere bestuiving die daarbij ook zuivere zaden produceert.

Wat zijn zuivere zaden?

Dit zijn zaden die in alles 100% lijken op de moeder plant waarvan de vruchten zijn geoogst waar de zaden van gewonnen zijn. Als het dus gaat om een zuivere Bhut Jolokia chilipeper plant met rode vruchten dan zullen de zaden van deze vruchten ook exact dezelfde planten en vruchten geven.

Hoe zijn geïsoleerde zaden anders van zaden van planten uit de buitenlucht?

Hierboven staat uitgelegd wat het betekent als zaden van geisoleerde afkomst zijn. Sommige zaden in de markt wordt dit niet bij de koop aangegeven. In het gros van de gevallen praten wij dan over zaden die open gepolineerd (open polinated) zijn en dat betekent dat de bloemen bevrucht zijn door stuifmeel uit de open lucht. Daar kan natuurlijk van alles bij zitten. Stuifmeel kan met de wind best wel een flinke afstand afleggen. Dat betekent dus ook dat een teler die verschillende planten onbeschermd bij elkaar heeft staan veel kruisbestuiving zal hebben. Er is ook wel eens onderzoek naar gedaan en een grove schatting is dat 20% van de nakomelingen ook daadwerkelijk anders zijn. Is dat erg? Nee totaal niet. Daar kunnen hele leuke en verrassende variaties uit wat mooi is. Maar als jij een Madame Jeanette zaadje in de grond stop dan wil je gewoon een Madame Jeanette plan met Madame Jeanette vruchten. Om daar zeker van te zijn is handig om zaden van geisoleerde planten te weten. Dit is echter veel werkt en een extra complexiteit en daarom zijn dergelijk zaden ook een stuk duurder.

Is 100% geisoleerd ook altijd 100% zuiver?

In de lucht zweeft van alles, zo ook stuifmeel van allerlei soorten planten. Tijdens het bestuiven doen onze telers er alles aan om kruisbestuiving te voorkomen. Dit doen zij door de planten te telen onder netten, in isolatie tenten of door de bloemetjes voor het open gaan te beschermen met zakjes. Deze netten en zakjes hebben zulke fijne gaatjes waardoor insecten maar ook stijfmeel van andere planten niet bij de bloemen kunnen komen maar lucht, vocht en licht wel bij de plant kan komen. Bij het oogsten van de vruchten wordt heel secuur te werk gegaan maar ondanks dat kan een enkele kruisbestuiving daarom altijd een keer voor komen. Inmiddels hebben wij uitstekende ervaringen opgedaan met onze leveranciers die al meerdere seizoenen met dezelfde soorten werken. Hierdoor kunnen wij met 99,99% zekerheid zeggen dat kruisbestuiving wordt uitgesloten. Mocht echter blijken dat dit niet het geval is, laat het ons dan weten dan zorgen wij voor nieuwe zaden.

En andere verkopers dan? Die hebben geen geisoleerde zaden maar wat betekent dat dan?

Er zijn telers en verkopers die aangeven dat voor de beginner geisoleerde zaden niet noodzakelijk zijn maar hoe vervelend is het als je de peperzaden van een Habanero inzaait en daar allerlei verschillende planten en vruchten uitkrijgt? Als je dat niet vervelend vindt en dat ook weet bij de aanschaf dan is dat helemaal prima natuurlijk. Wil je echter zeker weten dat je ook alleen maar Habanero planten en dus ook Habanero pepers krijgt dan is het aan te raden om geïsoleerde peperzaden te kopen. Ondanks de hogere prijs voorkomt dit mogelijk heel veel teleurstelling.

Waarom zijn jullie zaden duurder dan bij andere verkopers?

Wij verkopen uitsluitend en alleen zaden van geïsoleerde planten. Dit is arbeidsintenstief, er zit namelijk veel werk in en daarmee ook veel meer tijd om er voor te zorgen dat er geen kruisbestuiving plaats vindt. Mocht dat wel gebeuren dan kunnen deze zaden niet meer als geisoleerde zaden worden verkocht. Dit zorgt ervoor dat onze zaden duurder zijn dan andere leveranciers en wij ook garant staan voor deze kwaliteit. Omgekeerd werkt dit ook, als de prijs van zaden laag is dan mag je er vanuit gaan dat de zaden niet afkomstig zijn van geïsoleerde planten.