Chilipepers inzaaien

Afhankelijk van hoeveel ruimte die je hebt en welke soort peperzaden je wilt gaan zaaien heb je verschillende methodes die allemaal werken maar wel invloed hebben op hoeveel van de zaden ook op komen. Met deze zaaihandleiding geven wij je tips voor het succesvol zaaien van je chilipeper zaden.

De heetste pepers komen voort van de chilipeper familie genaam Capsicum Chinense. Deze pepers staan er om bekend om record hittes te produceren en daarmee ook onze favoriete peperzaden om te verkopen 😀 Met name deze pepers hebben veel warmte nodig en hebben ook een lang groeiseizoen van soms wel 180 dagen totdat er geoogst kan worden. Je begrijpt dan wel dat hoe eerder je de pepers inzaait hoe vroeger in het seizoen je pepers kan gaan oogsten. Houd er daarnaast rekening mee dat deze zaden langzaam ontkiemen. Het kan dus heel goed voor komen dat bij het zaaien in grond je pas tussen de 3 a 6 weken het eerste tegen van leven ziet!

Hieronder leggen wij een aantal zaai methodes waarbij wij beginnen met een makkelijke manier (met een prima opkomst) tot een super uitgebreide methode met de optimale opkomst.

Makkelijke inzaai methode

Deze methode maakt optimaal gebruik van het seizoen in Nederland. En aangezien wij relatief in een koud klimaat wonen beginnen wij met deze methode binnen op huiskamer temperatuur liefst in de buurt van de verwarming (niet erop anders is het misschien te heet).

Zaai de peperzaden in vochtige potgrond, ongeveer één centimeter uit elkaar, en bedek ze met een klein
laagje aarde (maximaal 0,5 cm) het liefst nog minder. Je kunt kant en klare potjes gebruiken die kun je
doorzetten in de opvolgpot. Zorg ervoor dat de aarde vochtig blijft. Geeft daarom bij voorkeur water met een plantenspuit totdat de eerste plantjes zo’n 2 a 3cm zijn. Houd er wel rekening mee dat te weinig water een probleem is maar teveel water ook. Het lastige met deze hobby is de balans hierin vinden. Ik test de vochtigheid altijd door middel van kijken en voelen. Eerst kijk ik of de oppervlakte er droog uit ziet. Nee, dan hebben ze voldoende water. Ja, dan ga ik kijken of het alleen het oppervlakte is of ook onder de eerste laag aarde te weinig vocht is. Dit test je door met je pink in de grond te prikken. Als je vinger er schoon en droog uitkomt dan is het echt te droog. Komt de vinger er vies en nat uit dan kunnen ze nog wel even een dagje zonder water. Alles wat er tussen zit mag gerust een scheutje water krijgen. Zie je witte of gekleurde schimmel op de aarde dan is het foute boel, echt te veel water. Halveer direct het watergeven met de helft.

Peperzaden ontkiemen het beste tussen een temperatuur van 24 -30 graden Celsius. Daaronder doen ze het ook wel maar echt wel een stuk minder goed. Als de temperatuur onder de 17 graden komt dan komt de groei van de zaden/plant tot stilstand. Op zich is dat niet het einde van de wereld maar het kost de plant best wel weer wat energie om die groei op te starten. Dit los je simpel op door ervoor te zorgen dat de minimum temperatuur nooit 17 graden of lager wordt. Een huiskamer is daar dus vaak ideaal voor. Bij het ontkiemen is een minimum van 21/22 graden wel wenselijk, sterker nog hoger is echt wel beter maar lager kan op zich wel gewoon. Zeker dicht bij de verwarming is wel perfect. Bij tuincentra kun je mooie kleine zaaibakken kopen om de eerste zaadjes in te laten opgroeien. Kosten ook niet heel veel maar doen het best goed op de vensterbank. Veel licht, en een verwarming onder de vensterbank zorgen voor een goede stabiele omgeving voor de zaden die wat vochtig is en warmte redelijk vast houdt.

Mocht je deze investering niet willen doen of heb je maar enkele zaadjes die je wilt planten dan kun je ook gewoon een bakje of potje nemen en daar dan een plastic zakje overheen doen. Let wel op dat je wat gaatjes maakt voor zuurstof en om het vocht een klein beetje te laten afdrijven. Als het vocht niet kan verdampen wordt het misschien te nat en krijg je schimmel op je zaden waardoor ze dood gaan.

Als alles goed gaat dan zie je tussen de 2 en 4 weken de eerste tekenen van leven door de aarde heen komen. De zaden zijn ontkiemt en worden nu langzaamaan zaailingen, kleine mini plantjes die op zoek gaan naar de zon. In deze fase is licht (met name zonlicht) het aller belangrijkste. De eerste plantjes zullen bestaan uit 2 blaadjes. Op het moment dat er een 2de set blaadjes komt dan kun je beginnen met overpotten naar een grotere pot met aarde zodat de wortels weer lekker de ruimte krijgen om verder te groeien. Hier kunnen ze in blijven staan totdat de wortels uit het potje beginnen te groeien. Als dat gebeurt is het tijd voor de laatste pot of ze in de volle grond te zetten. Let er wel op dat tijdens het overzetten naar een andere pot of plek dat je niet of in ieder geval zo min mogelijk de wortels beschadigd. Een beetje beschadigen kan weinig kwaad maar het zijn kwetsbare plantjes. Alles wat je niet breekt hoeft de plant ook niet te repareren en dat bespaart energie en vergroot de kans op succes.

Als het Nederlandse weer een beetje meewerkt en de nachttemperatuur komt niet onder de 17 graden dan kunnen de planten naar buiten. Iets kouder mag ook wel maar zoals hier boven al is vermeld zorgt dat wel voor een stilstand in groei. Niet einde van de wereld maar iets om bewust van te zijn. Vaak zie je mensen in mei de planten naar buiten brengen als de laatste vorst is geweest. Vorst is wel altijd een ding met planten, vorst is het einde van de planten dus houdt dat wel goed in de gaten. En vanaf hier is het genieten, water geven (en vergeet niet voeding te geven eens in de zoveel tijd) om vervolgens te genieten van de vruchten in juli, augustus, september, oktober en november (ja zelfs dan nog, zeker als de planten binnen zet maar goed oppassen voor een luizen uitbraak).

Deno methode (ziplock method / paper towel method)

Naast direct in grond zaaien kun je ook gebruik maken van deze methode. De deno methode. Deze methode is geweldig als je beperkte ruimte hebt (of gewoon veel zaden moet ontkiemen) maar ook een goede methode is om heel secuur te werk te kunnen gaan. Met deze methode is het succes op ontkiemen van de zaden ook een stuk groter omdat je het vocht veel beter kunt reguleren. Je hebt meer controle over de omgeving van de zaden dus zeker de moeite om een keer te proberen. Je hebt in de kern nog steeds veel van hetzelfde nodig alleen doe je het nu zonder grond. Dus in plaats van grond gebruiken wij keukenpapier of toilet papier en in plaats van een potje gebruik je een plastic zakje.

Wat heb je nodig:

  • Een plastic broodzakje op iets dergelijk (maar kan ook gewoon een plastic bakje met deksel zijn)
  • Keukenrol of wc papier
  • zaden (duh)
  • Handdoek
  • Water (lieft aan te brengen dmv een plantenspuit)

Stap 1: Leg de handdoek op het aanrecht en leg daar het keukenrol op. Leg vervolgende de zaden op het keukenrolpapier. Leg de zaden aan een kant van het keukenrolpapier zodat je deze nog kunt dubbelvouwen na het natmaken.

Stap 2: Besproei de zaden en het keukenrolpapier goed.

Met het sproeien wordt het papier goed nat. De handdoek zorgt ervoor dat al het overtollige water uit het papier wordt getrokken als het ware. Teveel water is slecht maar te weinig ook. Op deze manier heb je de optimale hoeveelheid water. Vouw het papier nu dubbel zodat aan alle kanten rond de zaden papier zit. Nu vouw je ook de handdoek dubbel zodat het papier tussen 2 lagen handdoek zit.

Stap 4: Verwijder het overtollige water

De zaden tussen nu knus tussen te handdoek. Druk nu voorzichtig met je hand op de handdoek zodat het overtollige water uit het papier wordt gedrukt. Dit is een kwestie van proberen en ervaring opdoen maar gewoon voorzichtig drukken en niet overdreven hard en dan komt het goed. Haal nu het papier tussen de handdoek vandaan. Wat je nu hebt is een stukje plat keukenrolpapier dat je makkelijk kan oppakken. Het papier mag goed vochtig aanvoelen en als je hem oppakt mag hij niet water druppelen. Komen er druppels vanaf plaats het dan nogmaals tussen de handdoek en druk nogmaals.

Stap 6: En dan kunnen ze nu in het zakje (of bakje)

Doe de zaden in een zakje (of bakje) en laat deze een op warme plek lekker ontkiemen. Dicht bij de verwachting, in de kelder of meterkast. Maar in ieder geval een lekker warm plekje. Tussen de 2 dagen en 2 weken ontkiemen de zaadje. Check dagelijk het papiertjes door deze tegen het licht te houden. Zie je veel water in het zakje zitten, zet hem dan een kiertje open zodat vocht kan verdampen. Zo voorkom je schimmel. Lijkt hij te droog controleer dat dan met je vinger. Bij te droog gewoon een paar druppels water toevoegen.

Na 2 weken kun je zoiets als onderstaande plaatje tegen komen in het zakje:

Afhankelijk van hoeveel geduld je hebt of hoe lui je bent, kun je de zaden na een paar dagen al in potjes zetten. Ik ben wel eens een zakje vergeten en heb na 3 weken nog ontkiemde zaadjes in de grond gezet met succes maar ik denk dat het ideaal is als ze wortels hebben ze vervolgens over te zetten. Het zakje heeft namelijk geen voedingsstoffen dus zo snel mogelijk overzetten is dan wel fijn. Houdt als leidraad aan dat ze een paar dagen oud moeten zijn met kleine worteltjes en liefst helemaal uit het schilletje van het zaad dan kunnen ze in potjes met de blaadjes boven de grond.

De beproefde methode

De beproefde methode maakt het wel heel makkelijk om goede planten te krijgen maar is wel de meeste kostbare.

Wat heb je nodig:

  • Goede zaaigrond of zogenaamde jiffy pellets)
  • een kweekkasje
  • een verwarmingsmat
  • een full spectrum led groei licht (optioneel)

Hoe ga je te werk:

Plaats de grond (of de pellets) in de kas. Geeft goed water maar zorg ervoor dat het vochtig aanvoelt maar niet drijfnat is. Maak gaatjes van een ongeveer 1 cm diep en leg hier voorzichtig de zaden in. Meerdere zaden per gaatje kun je doen om optimaal gebruik te maken van de ruimte maar dat gaat wel ten kosten van je zaad maar zorgt wel voor maximale opkomst tegen minimale ruimte.

Vergeet niet op te schrijven waar je wat in de grond hebt gedaan mocht je werken met verschillende soorten peperzaden.

Maak het kasje nu dicht en plaats deze op een plek waar hij op de verwarmingsmat kan staan met eventueel de lamp erboven. Nu is het belangrijk dat je zowel de warmte als de vochtigheid onder controle houdt. Je wilt een temperatuur bereiken van tussen de 25 en 28 graden celsius. Geef regelmatig water (dagelijks controleren, niet dagelijks water geven) waarbij de grond wederom vochtig voelt maar niet drijfnat. Er moet altijd een klein beetje condense op de deksel staan. Zie je die niet dan is het hoogstwaarschijnlijk te droog. Zie je gekleurde of witte kleurtjes op de aarde dan is het te nat want dat is schimmel. Heb vooral geduld in deze fase. Met name de aller heetste pepers hebben echt veel tijd nodig om te ontkiemen en omdat je in aarde hebt geplant is de groei niet zichtbaar totdat de zaden hun eerste blaadjes boven het oppervlakte uitsteken. Het kan dus gerust 3 weken duren voordat je wat ziet, soms zelfs langer. Heb geduld!

Zo snel de zaden ontkiemen en zich laten zien wordt het tijd om de lamp aan te zetten als je hiervoor kiest. Je kan ze ook in de vensterbank zetten maar dat is wel minder effectief. Voor een dergelijk formaat is 60 tot 100 watt ruim voldoende.

Als de zaailingen inmiddels hun 2 paar bladeren gaat maken dan kunnen ze worden verpot naar een grotere pot. Let wel op, planten moeten wennen aan direct zonlicht. Voordat je ze naar buiten brengt moeten ze langzaam aan de zon wennen anders verbranden ze.