Ik weet niet hoe dat met jou zit maar ik ben GEK op Jalapeno! En dat komt niet alleen omdat Jalapeno makkelijk te telen is, het is gewoon een super lekkere en veelzijdige pepper met een heerlijke hitte. Dit is een peper waarbij geldt hoe meer hoe beter! Dat hoef ik persoonlijk bij een Carolina Reaper niet te proberen namelijk. Ben jij een beginner dan is de Jalapeno echt ideaal om te telen maar ook ideaal omdat hij gewoon niet te heet is, sterker nog het is een van de mildste soorten. In dit artikel neem ik je mee in wat meer achtergrond over de Jalapeno en hopelijk wakkert het de liefde ook bij jouw op voor deze geweldige peper.

Oorsprong en geschiedenis van de Jalapeno

De Jalapeo komt oorspronkelijk uit Mexico waar hij zijn naam ontleent aan de stad Xalapa (ook geschreven als Jalapa), de hoofdstad van de staat Veracruz. Deze regio heeft een eeuwen lange geschiedenis als het gaat om het telen van pepers. Als wij dan kijken naar het tegenwoordige gebruik van de Jalapeno is deze wereldwijd bekend en geroemd en wordt deze overal ter wereld geteeld.

Kenmerken van de Jalapeno

Veel mensen denken dat Jalapeno’s groen zijn maar niets is minder waar. De onrijpe Jalapeno peper is een glanzende, groene peper die meestal tussen de 5 en 10 cm lang is. Wanneer de peper rijp is, verandert hij van groen naar een diep rode kleur. In de keuken worden zowel de groene als de rode varianten gebruikt. De groene Jalapeno is het meest populair, ze worden ingelegd in zuur of vers gebruikt om salades, salsa, allerlei mexicaanse gerechten maar ook om cocktails extra diepte te geven. De rode Jalapeno is over het algemeen iets zoeter terwijl groene Jalapeno een wat meer verse groente achtige smaak heeft en komt wat frisser over.

Een andere populaire bereiding is het roken en drogen van Jalapeno’s. Hierdoor krijg je de beroemde chipotle peper (te verkrijgen in de versie morita en meco). Chipotle heeft een mooie volle rook smaak en wordt vaak poeder van gemaakt of gebruikt in sauzen, denk hier bijvoorbeeld aan Chipotle in Adobe saus. Door hun dikke vruchtwand zijn Jalapeno’s ook geschikt om te vullen. Dit kun je doen met kruidenkaas of roomkaas eventueel met wat kruiden of een BBQ rub erin, dichtgemaakt met een plakje spek of bacon, zo krijg je de welbekend Jalapeno Poppers.

Is een jalapeno dan te vergelijken met Paprika? Ja en nee, Paprika heeft wel degelijk een andere smaak maar als je goed proef dan zijn er zeker vergelijkingen te maken. Qua hitte zit er niet veel verschil tussen groene en rode Jalapeno. De ene keer is rood heter dan de groene en omgekeerd. Als wij kijken naar de officiele metingen dan is het lastig goed in te schatten. Vanwege de teelt omstandigheden kan de hitte varieren tussen de 2.000 en 8.000 SHU (Scoville Heat Units). Ondanks de klante verschillen is het zeker interessante om ook eens rode Jalapeno te proberen, dat is zeker een ondergewaardeerde peper naar mijn mening.

Wist je trouwens dat Jalapeno’s ook heel gezond zijn? Ze zijn rijk aan vitamine C en bevatten capsaïcine welke ontstekkingsremmend werken. Daarnaast is capsaïcine ook een soort van pijnstiller die in alle pepers voorkomt. En dan zitten Jalapeno’s ook nog eens vol met antioxidanten die vrij radicalen in het lichaam tegen gaan.

Het telen van Jalapeno’s

De Jalapeno is echt een hele fijne plant om te telen en leent zich daarom echt goed voor beginnende telers. Het is een plant die warmte nodig heeft net als bijna alle chilipepers. Veel licht is daarbij ook heel belangrijk. De Jalapeno is een peper uit de Capsicum Annuum familie. Deze pepersoort staat bekend om de snelle groei en oogste (ongeveer 90 dagen na inzaaien) vergeleken met de Capsicum Chinense die 120 dagen na inzaaien pas de eerste oogst produceert.

Het fijne aan de Jalapeno vind ik zelf de dikke stam en stelen. Dit zorgt ervoor dat de plant de zware chilipepers goed kan dragen en dat hij ook wel tegen een stootje kan. Bij een windvlaag of heftige regenbui moet je alsnog voorzichtig zijn want takken gevuld met pepers kunnen dan wel makkelijk knakken door het gewicht van de pepers en de regen. Desondanks is het een “oude” pepersoort die wel wat kan hebben. Ook als het gaat om ziektes bijvoorbeeld.

Via de webshop kun je bij ons ook geïsoleerde Jalapeno zaden bestellen.

Zo zie je maar weer dat je geen Carolina Reaper hoeft te telen om lekker pepers te krijgen. Sterker nog, er zijn misschien nog wel lekkerdere pepers van de Carolina Reaper of de Jalapeno. Ga op zoek en ervaar de mooie pepers zelf en geniet van de vele soorten en smaken. Veel plezier!