Alles over het bewaren van pepers

Als je eenmaal de smaak te pakken hebt en je hebt door hoe je pepers in jouw omstandigheden moet telen dan kan het zomaar gebeuren dat je meer oogst hebt dan je direct op kan. Weggooien is natuurlijk zonder, je wilt geen pepers verspillen maar hoe kan pepers bewaren en zorg je ervoor dat je chilipepers lang houdbaar blijven? Hieronder hebben wij de beste manieren om je pepers te bewaren op een rij gezet. Zo kan je elke dag genieten van pittig eten.

Invriezen

Een makkelijke en bekende manier om je pepers te bewaren is door ze in te vriezen. Je kan er voor kiezen om de pepers eerst in stukjes te snijden. Met name voor de grotere pepers kan dat interessant zijn. Hierdoor vriezen ze makkelijker in en zijn ze ook makkelijker te doseren voor je gerechten. Je hoeft de pepers niet eerst te blancheren. Gewoon in een bakje of zakje en zo in de vriezer. Ontdooien kan snel door de pepers even in lauwwarm water te leggen.

Inmaken

Dit is iets dat niet meer zoveel gedaan wordt maar wel erg lekker en ook makkelijk is om je pepers te bewaren. Inmaken velengt de houdbaarheid van je verse pepers en heeft het ook een lekkere smaak. Hierdoor kan je het makkelijk gebruiken voor op een boterham maar ook voor bij de nasi of bijvoorbeeld op een broodje hamburger of een hotdog. Je kan er alle kanten met op en het mooie is je kunt de smaak naar je hand zetten door gebruik te maken van verschillende ingredienten.

Wat je je nodig om pepers in te maken?

  • Azijn – 500ml
  • Water – 500ml
  • Suiker – 200gr
  • Kruiden – naar smaak en wens. Wat altijd goed werkt zijn laurierblaadjes en peperkorrels

Ongeacht de hoeveelheid die je nodig hebt doe het water en azijn altijd in dezelfde hoeveelheden en voeg suiker toe naar smaak. Stop alles in een pan en breng aan de kook. Los de suiker op in het water en laat het zachtje 5 min doorkoken. Stop de pepers (gesneden want er mag geen lucht in blijven zitten vanwege de houdbaarheid) in de potten en als de vloeistofg 5 minuten heeft gekookt kun je dit in de potjes gieten over de pepers heen. Zorg dat de pepers helemaal onder staan. Let op, maak zoveel mogelijk gebruik van steriele potten. Maak ze bijvoorbeeld steriel door de potten 10 minuten op 180 graden in de oven te zetten. Let wel op, ze zijn gloeiend heet als ze uit de oven komen. Je kan de potten ook vol gieten met gekookt water, is technisch niet steriel maar maakt de potten wel goed schoon. Heeft wel aanzienlijk minder houdbaarheid. Iets om in de gaten te houden.

Wil je een beetje varieren voeg dan ook andere groente toe om een mooie pittige mix te maken.

Drogen

Het drogen van chilipepers is niet lastig maar kan op verschillende manier met een verschillende kwaliteit als gevolg. De eerste methode is de simpelste. Als het lekker warm weer is kun je de pepers gewoon in de open lucht laten uitdrogen.

Pepers drogen in de open lucht

Heb je te maken met dunwandige pepers zoals Carolina Reaper of Ghost peppers dan leg je ze gewoon droog en warm ergens in een vensterbank bijvoorbeeld, of beter nog, lekker in het zonnetje. Heb je te maken met dikwandige pepers zoals jalapeno’s dan kan het helpen om de pepers met een mes in te snijden. Hierdoor kan de peper sneller zijn vocht kwijt waardoor ze sneller drogen. Experimenteer hier een beetje mee want met het Nederlandse klimaat is in de open lucht drogen niet altijd even efficient. Eenmaal gedroogd gaan de pepers zeker 2 jaar mee zonder problemen. Het kan verstandig zijn ze te bewaren in een luchtdichte pot, bakje of zakje. Het drogen van de pepers duurt een paar weken tot een paar maanden afhankelijk van de temperatuur en de luchtvochtigheid.

Pepers drogen met een voedseldroger

Zoals uitgelegd is het Nederlandse weer niet ideaal voor het drogen van pepers. Om dat sneller en efficienter te doen kan je het ook mechanische doen. Dit doe je door middel van een droogoven of je gewone oven in de keuken. Je kunt tegenwoordig voedseldrogers kopen en die zijn helemaal niet zo duur meer tegenwoordig. Vanaf een euro of 40 (en op marktplaats zelfs goedkoper) kan je een prima droogoven op de kop tikken. Pepers droog je op die manier in 48 to 72 uur helemaal droog. Houdt er wel rekening mee dat dit gaat aantikken op je energierekening. Kwalitatief krijg je hiermee wel de beste pepers maar je moet er dan wel wat voor over hebben.

Pepers in alcohol bewaren

Dit klinkt natuurlijk te raar voor woorden en dat is het ook want je bewaart geen pepers in alcohol maar je maakt alcohol met pepers erin. Neem bijvoorbeeld een wodka als basis en voeg daar je favoriete chilipeper aan toe en ervaar hoe lekker dit kan zijn. Pas wel op want de alcohol opent de porien in je mond waardoor de ervaring van pijn zelfs intenser kan zijn.